hhhhh1


Популярное

hhhhh2


понедельник, 29 мая 2017 г.

Опто-акустична LED лампа - два в одному.

Всім привіт.

Виявляється в сучасних LED-лампах є достатньо місця щоб там розмістити інші корисні сенсори. Наприклад сенсор звуку. Ось, реальна річ - опто-акустична LED-лампа, з якою оплата за електроенергію освітлення під'їзду стане нікчемно малою  –  8 грн/рік.

Така опто-акустична LED лампа призначена для короткочасного включення освітлення в під'їздах, коридорах, ліфтах, підвалах, на сходових майданчиках і в інших приміщеннях з короткочасним перебуванням людей.

Як це працює? Освітлення включається на заданий час (~45 с) при відсутності достатньої освітленості та при виникненні акустичного шуму (відкривання і закривання дверей, кроки, розмова, тощо).

Опто-акустична LED  лампа забезпечує:

1. Економність освітлення – вартість електроенергії 8 грн/рік, за рахунок:
• зменшення сумарного часу включення лампи (світло включається тільки при відсутності достатньої освітленості та тоді і там, де знаходяться люди) – 12 разів;
• використання енергоефективної LED лампи – 8 разів.

2. Комфортність освітлення – тим, що для включення системи освітлення достатньо природних звуків – відкривання і закривання дверей, кроки, розмова, тощо.

3. Надійність освітлення – гарантійний термін служби лампи (в режимі освітлення під'їзду) – 3 роки.

Переваги:

1. Найшвидше окупається варіант освітлення LED лампа – 0,6 місяця. Але, після терміну окупності вартість електроенергії для цього варіанту освітлення буде складати 102 грн/рік.

2. Найбільш оптимальним варіантом є опто-акустична LED лампа, так як після незначно більшого  терміну окупності 1,7 місяця, вартість електроенергії буде складати 8 грн/рік. Крім того, якщо Ви встановите дешеву LED лампу, то її прийдеться замінювати кожен рік. А якщо Ви встановите дорогу LED лампу, то вигідно добавити відносно невелику суму, для того щоб отримати  опто-акустичну LED лампу, з якою ви практично не будете платити за електроенергію.

Технічні параметри:
Напруга живлення (В) 160 - 260 
Гарантія  (років) 3
Потужність (Вт) 5 
Цоколь E27
Температурний діапазон (℃) -20  +65 
Акустична чутливість (дБ) 50
Акустична відстань (м) 4-7
Вологостійкість IP20

Запитання та відповіді:
1. Порівняйте варіанти освітлення під'їзду.

Опто-акустична LED лампа чи датчик руху?
Опто-акустична LED лампа в порівнянні з датчиком руху:
• менші початкові витрати – 120 грн/240 грн;
• більший термін гарантійної роботи – 3 роки / 1-2 роки;
• менші експлуатаційні витрати, пов'язані з заміною ламп, подавляюча більшість яких не призначена для багаторазового вкл/викл.
• швидше окупається – 2 рази;
• комфортніше – нема «мертвих» зон;
• практично відсутні затрати на встановлення.

Опто-акустична LED лампа чи LED лампа без керування?
Опто-акустична LED лампа в порівнянні з датчиком руху:
• менша вартість електроенергії - 8 грн/рік / 102 грн/рік.
• більший термін гарантійної роботи – 3 роки / 1-2 роки;

2. Від чого залежить термін служби світлодіодних ламп з керуванням (опто, акустичним чи від датчика руху)?

Якості джерела світла (світлодіодів), пристрою керування світлодіодами (драйвера)  та умовами експлуатації. Термін служби світлодіодів економ класу і класу стандарт складає відповідно 30  та 50 тис. год. Тому, багато хто помилково вважають, що світлодіодні лампи з керуванням (опто, акустичним чи від датчика руху) вічні. Так як сумарний час включення лампи за добу в режимі освітлення під'їзду складає біля 1 год., а за рік – 365 год. Однак, в реальному житті, термін служби таких ламп переважної кількості виробників не досягає 1-го року. Причиною цього являється дешевий неякісний драйвер. Драйвер повинен забезпечити номінальний струм через світлодіоди в широкому діапазоні напруги живлення та в моменти включення лампи.

Експериментальні дослідження показали, що:
- переважна кількість типів LED ламп (більше 90%) не витримують 20 тис. циклів  вкл/викл лампи. Для режиму 90 разів/доба термін експлуатації ламп складе менше 1 року.
- струм через світлодіоди в діапазоні напруги живлення 160 - 250 В змінюється майже в 2 рази.

Раціоналізатор Олександр Петрович Шеремета, к.т.н., доцент, м. Вінниця,Україна.
тел. моб +38-097-260-61-97        
Пошта: ap.sheremeta@gmail.com       

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Что скажете?