hhhhh1


Популярное

hhhhh2


пятница, 18 ноября 2016 г.

Ось вона зима - як економити на ЖКГ?

Як економити на ЖКГ?


Вічні наші цінності - вода, газ та електрика. Ціннності дорожчають, тому єдиний шанс не залишитись з пустою кишенею - почати на них економити!

Коли в звичайний день з крана тече вода, дме з вікна або ви знову забули на ніч вимкнути світло на кухні, це не так змушує задуматися про витрати на ЖКГ, як квитанції за комунальні послуги. Ось тоді виникає бажання дізнатися, як же можна заощадити на комунальних платежах.

Основними статтями витрат у квитанції за послуги ЖКГ є вода та опалення. Електрика, як правило, оплачується окремим рахунком безпосередньо місцевим міськенерго, постачальнику електроенергії. Ми пропонуємо ознайомитися з простими способами економії води і тепла в квартирі.

Як економити воду - 10 практичних рекомендацій
  1. Встановіть лічильники на воду. Київська сім'я з двох осіб витрачає за місяць 4 куб. м холодної води і 2 куб. м гарячої. Куб холодної коштує 3,18 грн, гарячої - 16,24 грн. Всього: 46,4 грн. Без лічильників така сім'я в середньому платить 34,96 грн за холодну воду і 113,68 грн - за гарячу. Разом: 146,64 грн, що в 3 рази більше, ніж з лічильниками.
  2. Слідкуйте за станом сантехнічного обладнання. Полагодьте змішувачі, які протікають. Через несправний кран за добу може «накапати» від 30 до 300 літрів води.
  3. Замініть звичайний зливний бачок унітаза на сучасний, з кнопкою економічного зливу. Якщо немає такої можливості, підіть на маленьку хитрість: наповніть водою дволітрову пляшку і помістіть її в бачок. Обсяг води, що зливається, зменшиться на 20 літрів на день. При необхідності пляшку завжди можна буде дістати з бачка.
  4. Мийте тарілки як у Європі! Очищені від залишків їжі тарілки і столові прилади зберіть в раковині. Злив заткніть пробкою, додайте миючий засіб і помийте посуд. Потім сполосніть в окремій посудині з чистою водою. Кількість споживаної води зменшиться в 3-5 разів. Ідеальний варіант економії води при митті посуду - придбання посудомийної машини, яка, до речі, використовує тільки холодну воду.
  5. Замінити прийом ванни - душем, або приймайте ванну раз на тиждень, а душ - в інші дні. Економія води - в 5-7 разів.
  6. Купуйте економічну душову насадку - з меншим розміром отворів.
  7. Якщо ви займаєтеся у фітнес-клубі - після тренування приймайте душ там, а не вдома.
  8. Вимикайте воду, поки чистите зуби. З повністю відкритого крана щохвилини витікають 15 літрів води. Таким чином, ви заощадите 900 літрів води на місяць на кожну людину. Якщо вам ліньки відкривати і закривати кран, встановіть на крани спеціальні насадки, які реагують на піднесення рук в зону зливу води, вони будуть відключати воду автоматично.
  9. Купуйте пральну або посудомийну машину класу А або АА і намагайтеся завантажувати їх повністю. Так ви будете економити не тільки воду, а й електроенергію.
  10. Встановіть електричні бойлери. Співвідношення ціни на електроенергію і гарячу воду тут непорівнянне, адже ККД у бойлера вищий, а воду він нагріває тільки для вас, не втрачаючи тепло по дорозі до квартири.
Як економити тепло

Встановити лічильники на тепло для економії - справа складна, але можлива. Ось тільки встановлювати лічильники дешевше і простіше для всього будинку, ніж для однієї квартири. Такі ультразвукові лічильники встановлюються в багатоквартирних будинках або в квартирах з горизонтальною розводкою опалення, вони надійні, прості в монтажу і забезпечують тривалий термін експлуатації. Ви будете платити за реально спожите тепло.

Якщо ж встановити лічильники на тепло не вдається, а ваша мета - хоча б не допускати витоку тепла з квартири, у нас є кілька простих, але дієвих способів економії тепла в будинку.
  1. Утепліть під'їзд - вимагайте хороші вхідні двері і, як мінімум, цілі вікна між поверхами. Також поцікавтеся, чи не можна утеплити фасад будинку, адже зовнішнє утеплення будинку дає економію тепла мінімум в 30%. Це також поліпшить звукоізоляцію і вирішить проблему цвілі і грибка на вологих стінах.
  2. Встановіть двокамерні металопластикові вікна. Оптимальна відстань між шибками в склопакеті - 12 мм. Це дозволяє заощадити близько 50% тепла в приміщенні. Якщо коштів на встановлення таких вікон у вас немає, утепліть восени вікна, балконні двері та вхідні двері. Приклейте на шибки спеціальну плівку, що перешкоджає проникненню холоду. Так ви істотно зменшите втрати тепла в оселі.
  3. Пофарбуйте батареї в темний колір, тоді вони будуть випромінювати на 8% тепла більше, ніж білі. За радіаторами опалення встановіть тепловідбивні екрани. Можете зробити їх самостійно - лист фанери пофарбуйте сріблястою фарбою або обклейте фольгою.
  4. Не тримайте кватирку постійно відкритою. Провітрюйте приміщення інтенсивно, але недовго.
  5. Закрийте всі щілини між підлогою, стінами та стелею. Якщо ви збираєтеся робити капітальний ремонт, скористайтеся можливістю і зробіть електричну теплу підлогу. Як і у випадку з бойлером, витрати на електроенергію не будуть настільки значними, як користь від теплої підлоги.
Деякі поради можна втілити в життя вже сьогодні - і таким чином до кінця місяця ви зможете заощадити на комунальних платежах до 30%.


Як економити електроенергію?

Як мінімум раз на місяць в кожному будинку згадують про забуте світло у ванній, про комп'ютер, що працює цілодобово, про старий ненажерливий холодильник тощо. І після оплати рахунку за електрику на порядку денному постає питання - як економити електроенергію і, відповідно, гроші. Ми не пропонуємо нелегальні способи економії електрики в побуті, тому що це протизаконно. Крім того, досвідчений електротехнік завжди розкриє будь-який нечесний спосіб економії електроенергії. Скористайтеся простішими і менш витратними способами економії електроенергії вдома.

Топ-15 способів зекономити електрику в побуті
  1. Завжди вимикайте світло, виходячи надовго з приміщення. При виході з будинку вимкніть з розеток всі побутові прилади, крім холодильника. Навіть якщо у вас телевізор або ПК новітньої моделі, то в місяць в режимі очікування вони споживають, відповідно, 0,2 кВт і 3,6 кВт на місяць, а застарілі моделі - в кілька разів більше.
  2. Замініть лампи розжарювання на енергозберігаючі. Вони не тільки економлять електрику, а й служать в 5-8 разів довше. Витрати на купівлю енергозберігаючих ламп окупаються менш ніж за рік. При купівлі енергозберігаючих ламп зверніть увагу на світло, яке вони випромінюють – тепле чи холодне. Тепле світло найбільш близьке до світла ламп розжарювання або природного сонячного світла, а холодне аналогічне до світла люмінесцентних ламп і іноді ріже очі. Лампи холодного світла можна використовувати на спільному майданчику або для освітлення балкона. Єдиний недолік енергозберігаючих ламп - на повну яскравість після включення вони виходять через 1-2 хвилини, тому для передпокою доцільно купити лампу більшої потужності, вона забезпечить освітлення навіть в режимі розігріву, але буде споживати небагато, тому що в передпокої вона використовується, тільки коли ви входите або виходите з дому.
  3. Купуйте побутову техніку класу А, А+, А++. Завдяки цьому економія електроенергії в кінці місяця буде очевидна. У порівнянні з приладами більш низького класу енергоспоживання, вони споживають електрики на 30-40% менше.
  4. Правильно використовуйте електрочайник. Він споживає від 2 до 3 кВт. Щоб заощадити електроенергію, дотримуйтеся простих правил: кип'ятити стільки води, скільки потрібно в даний момент, і своєчасно видаляйте накип у чайнику. Якщо у вас електроплита, то для приготування супів, макаронів і варіння овочів - доцільніше кип'ятити воду в електрочайнику і переливати в каструлю на електроплиті, бо вода в електрочайнику закипає швидше і на це витрачається менше електроенергії.
  5. Не допускайте нагрівання холодильника прямими сонячними променями і не ставте його біля плити або батареї опалення. Також для економії електроенергії необхідно своєчасно розморожувати холодильник і ніколи не ставити в нього гарячі страви.
  6. Завантажуйте пральну машину згідно з інструкцією. Занадто велике або дуже маленьке завантаження не дозволяють економно витрачати електрику. Перевитрата електроенергії може становити до 30%.
  7. Під час прасування намагайтеся починати і закінчувати процес прасуванням речей, що потребують низького температурного режиму. Тоді останні хустки і косинки можна гладити вже вимкненою праскою.
  8. Не забувайте міняти або чистити фільтри пилососа, адже інакше вони будуть ускладнювати його роботу, зменшувати тягу повітря і, як наслідок, збільшувати його енергоспоживання.
  9. Підбирайте посуд правильного розміру. Каструлі і сковороди повинні відповідати діаметру конфорки вашої електроплити. Раціонально використовуйте тепло конфорок, привчіть себе до того, що електроплита може готувати і тоді, коли вже вимкнена.
  10. Налаштуйте в комп'ютері режим енергозбереження, при якому можна заощадити до 50% електроенергії. Всі комп'ютери, що випускаються на сьогоднішній день, підтримують такий режим.
  11. Включайте кондиціонер лише тоді, коли закриті всі вікна і двері, інакше кондиціонер буде охолоджувати вулицю або інші приміщення.
  12. Додайте світильники у всіх ключових місцях квартири. Точкове освітлення набагато економніше, ніж освітлення всього приміщення з однієї точки.
  13. Частіше мийте лампи, плафони і вікна. Бруд і пил знижують освітленість в приміщенні на 30%. Ще не забудьте зняти з підвіконня великі рослини і не закривати вдень штори, раціонально використовуйте природне освітлення.
  14. Використовуйте нічний і денний тариф на електроенергію. Таким чином ви зможете нагрівати бойлер, включати теплу підлогу або пральну машину - вночі, коли за електрику можна платити на 30% менше. Саме така різниця існує між нічним (з 23:00 до 7:00) і денним (в інший час доби) тарифами. Двозонні тарифи затверджені постановою НКРЕ №309 від 10.03.1999 р. Щоб отримати можливість економити електроенергію, необхідно звернутися до енергопостачальника (це районні чи міські електромережі) із заявою на встановлення багатотарифного лічильника. Другий ваш крок - отримати технічні умови на встановлення лічильника з урахуванням потужності енергоспоживання. Третій крок - придбати необхідний лічильник і перепрограмувати. Ціни на лічильники залежать від фірми-продавця, в середньому становлять близько 2 тисяч гривень. Четвертий крок - встановити лічильник (можуть працівники РЕМ чи інших електромонтажних організацій). Потім звернутися в РЕМ та викликати інспектора для опломбування приладу. Після встановлення лічильника в договір про оплату електроенергії вносяться зміни, і ви починаєте платити за диференційованими тарифами.
  15. Встановіть систему «розумний дім», яка активно використовується в Європі. Вона передбачає використання сучасних дистанційних автоматичних пристроїв, датчиків освітленості приміщення, датчиків руху тощо. Завдяки такій системі ваші витрати на електроенергію можуть знизитися в 8-10 разів. На жаль, така система вимагає чималих початкових вкладень, але в довгостроковій перспективі ці інвестиції повністю окупаються.
Витратьте зекономлені гроші на щось приємне!

 

Як економити газ?

У приватному будинку і в квартирі газ в основному використовується для приготування їжі, підігріву води та опалення. Враховуючи кліматичні умови в нашій країні, витрати на оплату газу становлять більшу частку сімейного бюджету. Беручи до уваги, що вартість газу для населення неухильно зростає - питання про економію газу стає дуже актуальним, тому що це дозволить значно зекономити сімейний бюджет. Можна вкласти певну суму в облаштування будинку, щоб надалі заощадити на газі. Але в деяких випадках можна просто зменшити споживання газу.БЮ

Як для економії води або економії тепла ми рекомендуємо встановити лічильники. Сума, сплачена за показниками лічильника, завжди менша, ніж за середніми показниками, тому що ви платите тільки за спожитий вами газ.

Як же вибрати газовий лічильник? Споживачі зазвичай використовують чотири види газових лічильників: мембранні (діафрагмові), ротаційні, турбінні газові лічильники і вихрові витратоміри. Вибір потрібної моделі залежить від кількості газових приладів, що перебувають у використанні. Кількість газу, що вимірюється лічильником, визначається за його номінальною пропускною здатністю. Наприклад, пропускна здатність газового лічильника з маркуванням G-1, 6 становить від 1,6 до 2,5 м3 газу. Відповідно, лічильник з маркуванням G-2, 5 розрахований на 2,5-4 м3, G-4, відповідно, пропускає 4-6 м3 газу та і т.д. З’ясувавши витрату газу за годину використання обладнання в технічному паспорті, можна розрахувати загальну витрату газу і тип газового лічильника. Наприклад, якщо ви активно використовуєте газову плиту, що витрачає близько 1 м3 газу на годину, рекомендується придбати лічильник з маркуванням G-1, 6, а якщо у вас в квартирі встановлена ще й газова колонка, то варто встановити G-2, 5.

Крім встановлення лічильника, є прості рекомендації щодо економії газу в квартирі і в приватному будинку. Все залежить від того, для чого використовується газ. 

Економія газу в побуті
  1. Готуйте на такій потужності пальника, яка потрібна для вибраної вами страви, після закипання вогонь треба зменшити у два рази. І врахуйте, що найбільша температура - на кінчиках полум'я, тому не дозволяйте газу "облизувати" ваші каструлі і сковорідки. Це шкодить і посуді, і вашому бюджету.
  2. Намагайтеся рідше готувати малооб'ємні страви в газовій духовці. Іноді запекти два яблука або чотири картоплини краще в мікрохвильовці, ніж розпалювати всю духовку.
  3. Для економії газу при нагріванні води для купання запасіться економічною душовою насадкою і намагайтеся приймати душ, а не повну ванну. Це економить і воду, і газ для її нагріву.
Економія газу в приватному будинку
У приватному будинку економія газу зазвичай означає економію тепла, оскільки основна витрата газу йде саме на опалення.
  1. У першу чергу утепліть пінопластом стіни і горище. Економити газ для опалення допомагають склопакети та відображуючі екрани, встановлені між стіною і радіатором. Ще маленька хитрість: зменште температуру комфорту на 2-2,5 градуси. Не дуже помітно в житті, але сприятливо позначається на гаманці.
  2. Використовуйте, якщо це реально, для опалення дрова. Якщо це неможливо - встановіть економічний газовий конденсаційний котел.
  3. Найвигідніший варіант економії газу в приватному будинку - автоматизація системи опалення. Ті, хто вже її використовує, стверджують, що витрати на її встановлення окупаються протягом першого опалювального сезону.
Отже, для того, щоб домогтися економії газу:
  • встановіть термоголовки на всі батареї (15-20% економії)
  • встановіть гідрострілку на обв'язці котла з частотно-регульованим насосом (20% економії)
  • підключіть кімнатний хронометричний термостат (15-35% економії)
  • зробіть теплоізоляцію містків холоду (15-40% економії)
Зупинимося детальніше на газовому котлі. Що потрібно робити, щоб економити газ у приватному будинку: При роботі з кімнатним термостатом котлу потрібно задати відповідний автоматичний режим роботи "з датчиком температури", тоді він самостійно буде регулювати температуру води в системі. В такому режимі котел буде включатися рідше, температуру носія буде підтримувати більш високою (тобто буде працювати в більш оптимальному щодо витрати газу режимі). Економія газу відбувається завдяки терморегулятору з програматором, який не лише відключає котел, якщо температура піднялася до встановленої, а й включає-відключає котел за заданою програмою. Наприклад, вночі можна задати більш прохолодну температуру, а вдень для економії газу котел варто взагалі відключити на декілька годин, він включиться за 2 години до вашого приходу з роботи. Крім того, в будь-який момент можна включити/відключити котел натисненням кнопки на програматорі, не підходячи до самого котла.

Якщо втілити в життя хоча б половину наших порад, економія на газі буде становити близько 25-30%. Завдяки нашим рекомендаціям ваші гроші не згорять в синьому полум'ї, а будуть витрачені на щось корисне.

Як економити бензин або дизельне паливо?

Кожен заїзд на заправку передбачає схуднення вашого бюджету на 200-300 і більше гривень, після кількох таких заправок виникає питання: як же можна заощадити паливо? Якщо машина для вас незамінний засіб пересування і відмовитися від неї не можна, скористайтеся нашими порадами, як економити бензин, а, отже, і сімейний бюджет. Звичайно, найрозумніше рішення для економії палива - вибрати економну машину. Але якщо у вас вже є автомобіль і змінювати ви його не плануєте, то скористайтеся корисними рекомендаціями.

ТОП-12 способів економії бензину
  1. Слідкуйте за справністю машини. Вчасно проходіть ТО, тому що будь-яка несправність автомобіля збільшує витрату палива (іноді вдвічі). Наприклад, зношений двигун збільшує витрату палива до 20%, засмічений повітряний фільтр - до 10%, а невідрегульований розвал-сходження - ще 10%.
  2. Позбудьтеся зайвих кілограмів в багажнику авто. Якщо на даху вашого автомобіля встановлений багажник, подумайте, чи дійсно він вам потрібен щодня. Зніміть його і заощадите 10% бензину.
  3. Користуйтеся найекономічнішим режимом їзди на максимальній передачі з мінімальною швидкістю. Якщо ваш автомобіль передбачає економічний або зимовий режим - не забудьте його ввімкнути. Плавна їзда з рівномірною швидкістю дозволяє заощадити до 30% бензину.
  4. Слідкуйте за тиском у колесах. Зниження тиску на 2 кг/см2 збільшить витрату палива приблизно на 2-3%. Але не перекачуйте колеса, адже тоді збільшиться навантаження на підвіску, а значить, ремонт не змусить себе довго чекати. Крім того, перекачане колесо на дорозі може розірватися з усіма можливими наслідками. Тиск в шинах повинен бути завжди в нормі.
  5. Закривайте вікна і вимикайте кондиціонер. Відкриті вікна при русі на швидкості більше 50 км/год призводять до перевитрати палива на 8%, а ввімкнений кондиціонер збільшує витрату бензину на 15%.
  6. Глушіть мотор, якщо час очікування більше хвилини. Уникайте пробок, нехай краще ваша дорога буде довшою, але й економія палива наприкінці місяця виявиться істотнішою. Час стояння в пробці за витратою палива еквівалентний проїзду 60 км по трасі зі швидкістю 80-90 км/год. Яндекс-Пробки дозволять вам уникнути пробок і скористатися незавантаженим автомобілями маршрутом.
  7. Не прогрівайте двигун 10-15 хвилин. Достатньо, щоб зрушилася з місця стрілка покажчика температури, і вже можна не поспішаючи їхати. Поки ви прогріваєте двигун - бензин безповоротно згорає.
  8. Максимально використовуйте кінетичну енергію автомобіля, що їде. Натискайте на педаль газу і гальма якомога рідше, адже після гальмування доведеться розганятися, а це збільшує витрату бензину.
  9. Вимикайте в автомобілі все зайве! У першу чергу фари, протитуманки і гучну музику, адже все це збільшує витрату палива на 5-10%.
  10. Заливайте якісне паливо. Не варто заливати 92-й бензин замість 95-го. Вартість цих марок відрізняється приблизно на 5%, але 95-й дозволить знизити витрату палива на 10-15%. Крім того, заправляйтеся лише на перевірених заправках, це вбереже від неякісного палива і, отже, від можливого ремонту надалі.
  11. Заведіть маршрутний комп'ютер і ввімкніть на ньому режим миттєвої витрати палива. Цей прилад навчить, як заощадити приблизно 10% палива.
  12. Допоможіть заощадити бензин сусідові або другу. Запропонуйте йому, якщо вам по дорозі, їздити по черзі - на роботу, в супермаркет, в школу за дітьми, так ви скоротите поїздки на власному автомобілі, а, значить, заощадите паливо.
Всі рекомендації легкі у виконанні, якщо взяти їх за правило. Зверніть увагу на способи економії палива 2, 3 і 5. Якщо ви скористаєтеся ними негайно, то вже завтра заощадите 15-20% бензину.


Як економити на продуктах харчування?

Майже половина сімейного бюджету середньостатистичної сім'ї залишається в супермаркетах, на ринках і в продуктових магазинах поруч з домом. Як вийти з супермаркету з грошима в гаманці? Як навчитися економити на продуктах, не відмовляючи собі у повноцінному здоровому харчуванні. Здавалося б, це неможливо, але все-таки є декілька способів економії на їжі, завдяки яким можна заощадити до 30% сімейного бюджету на місяць.

Топ-15 способів економії на їжі
  1. Не ходіть за покупками голодними і не беріть з собою кредитну картку. Розплачуйтеся лише готівкою, так ви будете знати, скільки грошей витратили.
  2. Не використовуйте напівфабрикати і навчіться готувати їх самостійно. Тоді ви будете з байдужістю проходити повз полиці напівфабрикатів, ковбас і магазинної випічки. Крім того, ваші домашні страви не будуть містити консервантів, барвників та інших неорганічних добавок.
  3. Залучіть сім'ю до приготування напівфабрикатів - пельменів, вареників, котлет. Все це може бути заморожено на тривалий термін, і за необхідності ви зможете швидко приготувати вечерю. Дуже продуктивно готувати про запас під телевізійні серіали або шоу.
  4. Складайте меню на тиждень. Тоді ви точно будете знати, що у вас сьогодні на вечерю, а завтра - на сніданок. Ви зможете раціонально використовувати продукти, застосовуючи їх для приготування страв в різні дні. Купуйте продукти рідше і відповідно до складеного меню. Таким чином, продукти будуть використовуватися повністю, не будуть залишатися і псуватися. Економія на продуктах буде істотною. Крім того, ви заощадите час, тому що не доведеться бігати кілька разів в магазин.
  5. Ходіть за продуктами зі списком (дуже знадобиться ваше меню на тиждень). Не відступайте від списку, а спонтанні бажання записуйте в меню на наступний тиждень.
  6. Не забувайте брати дисконтну картку для економії на продуктах.
  7. Візьміть з собою пакет для покупок, не купуйте його в магазині. Якщо ви небайдужі до природи, то беріть із собою в магазин екосумку з тканини. Вона не рветься, розтягується і створена з натуральних матеріалів, які по закінченню терміну служби сумки можуть бути поглинені природою.
  8. Вибирайте товар з нижніх полиць супермаркетів і з далеких кутів стелажів. Перший - дешевший, другий - свіжіший. У супермаркетах зацікавлені, щоб ви купили дорожчий товар - його розміщують на рівні очей, і щоб покупець узяв товар, термін зберігання якого скоро закінчиться, - його розміщують в першому ряду на полицях магазину.
  9. Купуйте ходові у вашій сім'ї товари тривалого зберігання в оптових постачальників. Цукор, картоплю та крупи можна купувати великими мішками - так набагато дешевше. Скооперуйтеся в цій справі з родичами, друзями чи сусідами.
  10. Звертайте увагу на місцевого виробника, адже його витрати на транспорт, збут і рекламу значно менші, тому місцеві продукти дешевші.
  11. Частіше ходіть на ринок - в сезон на ринках продукти свіжіші, а ввечері ще й дешевші.
  12. Пам'ятайте про сезонність овочів і фруктів. В сезон вони корисніші і дешевші. Якщо у вас гарна морозильна камера, то опануйте мистецтво заморожування продуктів, особливо ягід і зелені. Це допоможе економити гроші на продуктах взимку.
  13. Робіть заготовки на зиму. Варення, консервовані овочі, заготовки для супів тощо - дозволяють зберегти сімейний бюджет і заповнити брак вітамінів вашого організму взимку.
  14. Купуйте м'ясо і рибу раціонально. Ціла курка коштує дешевше, ніж по частинах, а з лап і крил можна приготувати суп. З недорогої яловичини також можна приготувати безліч смачних страв, при цьому енергетична цінність і вміст корисних речовин будуть такими ж, як у страви з дорогої вирізки. З голови червоної риби вийде смачна юшка або рибний бульйон для японських супів. Не забувайте про субпродукти - з них теж можна приготувати безліч смачних страв.
  15. Беріть з собою їжу на роботу, не купуйте каву в автоматі, а заведіть баночку натуральної кави в ящику стола. Якість буде вищою, а економія суттєвою.
Через 2-3 місяці такої економії на продуктах ви зрозумієте, що ваша сім'я почала харчуватися більш різноманітно і смачно. Крім того, ви відчуєте прилив сил, тому що стали харчуватися здоровою їжею, при цьому витрати на їжу істотно зменшилися.

1 комментарий:

  1. Вместо ванны поставить душ. Душ это хорошо, но если домочадцы любят подолгу спа-процедуру, то еще как посмотреть что выгоднее по объему используемой воды).

    Сливной бачок с кнопкой эконом на 3 литра. Не всегда конструкция унитаза позволяет хорошо смыть ваш продукт 3 литрами. И вы вместо одного раза будете это делать дважды, т.е. 6-тью литрами.((

    ОтветитьУдалить

Что скажете?