hhhhh1


Популярное

hhhhh2


четверг, 28 июня 2018 г.

Культурне бігуді.

Привіт.

Як вам відомо згідно Постанови КМУ від 26 квітня 2017 р. № 301 зараз всім кандидатам на державні посади любого рівня потрібно мати сертифікат який підтверджує ваше знання (вільне володіння) українською мовою.

Цитую документ: 
п. 56 «Порядку атестації осіб, які претендують на вступ на державну службу, щодо вільного володіння державною мовою».
6. Вільне володіння державною мовою також підтверджується для осіб, які мають такі документи:
1) документи державного зразка про загальну середню освіту, видані до 2000 року, з оцінкою “5” за вивчення української мови;
2) документи державного зразка про загальну середню освіту, видані після 2000 року, з балом про підсумкову державну атестацію з української мови не менше 10;
3) диплом молодшого бакалавра (молодшого спеціаліста), бакалавра, магістра (спеціаліста) з відповідним додатком з оцінкою “відмінно” за вивчення української мови;
4) диплом бакалавра, магістра (спеціаліста) за спеціальностями українська мова та література; українська мова та література і іноземна мова; філологія.
Особа, яка має один із зазначених у цьому пункті документів, може звернутися до уповноваженого вищого навчального закладу із заявою про видачу посвідчення на безоплатній основі. До заяви повинні бути додані копії документа про відповідний рівень освіти та усіх необхідних до нього додатків.

Але через пів року було внесено маленьке доповнення до 1-го пункта яке було викладено так: 
1) документи державного зразка про повну загальну середню освіту, видані до 2000 року, з оцінкою “5” за складання випускного іспиту з української мови та/або української мови та літератури;

Тобто екзамен можно і не здавати, достатньо підтвердити своє знання мови за дипломом або атестатом. Однозначно це повинно бути! Бо дивно слухати керівника високого рангу який на нараді поволі складає свої речення до купи.

Але я про інше, я про реалізацію технічного моменту.

Так от, для виконання процедури отримання сертифікату з проходженням экзамену (атестації) ,або без неї, призначені певні ВНЗ

Тож готуємо копії документів, берем оригінал атестату (диплому), та вперед за сертифікатом.
У вас П'ЯТЬ балів в атестаті? Чудово. Я думав так само. Але дівчинка на прийомі документів вважала інакше.

Вона вирішила розуміти фразу "випускного іспиту" буквально. Тобто забажала що б такий іспит було зазначено в моєму атестаті 1983 року випуску. Мої вітання всім відмінникам хто закінчив школу радянської доби - вам добре відомо що ніяки екзамени в той час в атестат НЕ ВПИСУВАЛИСЬ! А додаток? Читаємо далі.

Це по перше, по друге - підсумковий екзамен з української мови та літератури звісно був, але не у випускному 10-му класі, а у 8-му (неповна середня). Бо у 10-му класі на випуск був набір екзаменів з інших 10-ти предметів! Без вибору.

І по третє, всі хто мав ЧОТИРИ бали з української мови до 2000-го року, вони що, погано вчилися? Що за дивна дискримінація?!

Тож дівчинка люб'язно запроновула мені піти на екзамен. Ага, а проходження екзамену сьогодні коштує 500 гривень. Сума немала, більш того, ви не маєте жодної гарантії що ви його складете.) Гарна ідея вже схожа на комерцію, чи не так. Я думаю що було б доречно такий екзамен проводити БЕЗКОШТОВНО, цінник повинен не відлякувати простих людей, а навпаки заохочувати їх до участі.

І на останнє, вважаю за доцільне провести (нехай безкоштовно) через процедуру отримання сертифікату всіх нині ПРАЦЮЮЧИХ державних посадовців рівня керівника підрозділу і вище. А то вони захопилися вивченням англійської, а українську мову геть підзабули. Якщо знали.

Ваш VictorNox.




Комментариев нет:

Отправить комментарий

Что скажете?